Τα υφάσματα που αγαπάμε


ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Τα υφάσματα από φυσικές ίνες έχουν την ιδιότητα να αναπνέουν, να απορροφούν την υγρασία από το δέρμα και μετά να την απελευθερώνουν στον αέρα, αυτή η ιδιότητα τους μας κρατά ζεστούς στο κρύο και δροσερούς στη ζέστη! Επίσης, μειώνουν τις δερματικές αλλεργίες, είναι πιο ασφαλή και άνετα.

Μαλλί & Μαλλί Merino

Το Μαλλί είναι ένα από τα αρχαιότερα νήματα που χρησιμοποιούνται στην ένδυση, προέρχεται από το μαλλί προβάτου. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή & κρατά τη θερμότητα εξαιρετικά καλά. Επιπλέον πλεονεκτήματα του είναι η ανθεκτικότητα και η ευελιξία, καθώς μπορεί να δώσει υφάσματα με πολλές διαφορετικές υφές, βαριά ή ελαφριά, μαλακά ή πιο άκαμπτα. Παρθένο μαλλί είναι το μαλλί πρώτης ποιότητας. To μαλλί Merino, είναι ένας από τους πιο μαλακούς και φίνους τύπους μαλλιού και χρησιμοποιείται κυρίως σε πλεκτά. Τα τελευταία χρόνια η χρήση ανακυκλωμένου μαλλιού για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος είναι μια ακόμα βιώσιμη επιλογή.

Κασμίρι

Το μαλλί κασμίρι είναι ένα από τα πιο πολυτελή μαλλιά και προέρχεται από κατσίκες της ράτσας κασμίρ (cashmere). Οι κατσίκες κασμίρ έχουν εκπληκτικά μαλακό τρίχωμα & το μαλλί τους συλλέγεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν οι κατσίκες ρίχνουν φυσικά το χειμερινό τους τρίχωμα, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία. Όταν ένα πρόβατο προσφέρει 3-4,5 κιλά μαλλιού το χρόνο, μία κατσίκα κασμίρ προσφέρει στο ίδιο διάστημα μόλις 200-300 γρ., ως εκ τούτου είναι μια από τις ακριβότερες πρώτες ύλες. Επίσης, πολύ μεγάλη τάση είναι η χρήση ανακυκλωμένου κασμίρ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Angora

Το μαλλί Angora είναι μια μαλακή και αφράτη ίνα που διατηρεί τη θερμότητα και έχει την καλύτερη ικανότητα αποστράγγισης από οποιαδήποτε άλλη φυσική ίνα. Προέρχεται από το κουνέλι Angora (όχι την κατσίκα Angora που παράγει μαλλί μοχέρ). Δεδομένου ότι οι ίνες Angora είναι εύθραυστες, το Angora συχνά αναμιγνύεται με άλλες ίνες για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Λόγω του συνδυασμού των πολύτιμων χαρακτηριστικών του και της δύσκολης διαδικασίας συλλογής για να μην πληγωθεί το κουνέλι, τα προϊόντα μαλλιού Angora είναι συνήθως πολύ ακριβά.

Μετάξι

Το μετάξι είναι ένα από τα πολυτελέστερα & διασημότερα υφάσματα. Φίνο, ελαστικό αλλά και ανθεκτικό, έχει μια μοναδική λάμψη -σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού, το μετάξι παράγει ένα λαμπερό οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται στην τριγωνική δομή των μεταξωτών ινών που μοιάζουν με πρίσμα. Σε συνδυασμό με το ότι απορροφά εύκολα τις χρωματικές βαφές δίνει πλούσια, λαμπερά χρώματα. Είναι υποαλλεργικό, διατηρεί τη θερμότητα του σώματος και είναι δροσερό ακόμη και όταν ο καιρός είναι ζεστός. Απορροφά την υγρασία και δεν ερεθίζει το δέρμα.

Βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι φυτική ίνα & προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Είναι απαλό και ελαφρύ, απορροφά την υγρασία & δεν ερεθίζει το δέρμα. Μόνο του μειονέκτημα πως στην παραγωγή του απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού.

Λινό

Το λινό προέρχεται από το φυτό λινάρι, η καταγωγή του είναι από την Ασία και είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά. Είναι δροσερό, μαλακό και υποαλλεργικό, μόνο του μειονέκτημα (για κάποιους) πως τσαλακώνει, για εμάς όμως αυτή είναι και η γοητεία της φυσικής του υφής!


ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ ΙΝΕΣ

Οι αναγεννημένες ίνες παράγονται από την επεξεργασία φυσικών πρώτων υλών όπως η κυτταρίνη (π.χ. πολτός ξύλου).

Viscose / Βισκόζ

Αναγεννημένη ίνα που κατασκευάζεται από την κυτταρίνη του βαμβακιού. Είναι υποαλλεργική, απορροφά την υγρασία, εξαιρετικά μαλακή και εύπλαστη.

RAYON (Ρεγιόν) & MODAL (μοντάλ)

Ανήκουν στην ίδια οικογένεια: Είναι υφάσματα που κατασκευάζονται από πολτό ξύλου, είναι επίσης βιοδιασπώμενα και αντιαλλεργικά. Τα ονομάζουμε και Τεχνητό Μετάξι διότι έχουν την απαλότητα του μεταξιού.


ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΙΝΕΣ

Βιώσιμα Υφάσματα είναι αυτά τα οποία έχουν παραχθεί με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ή έστω επιβαρύνει με το λιγότερο επιβλαβή τρόπο.

Lyocell / Tencel

Το Tencel όπως και το Lyocell είναι ίνες κυτταρίνης με βάση το ξύλο, και οι δύο παράγονται από ξύλο χαρτοπολτού & είναι βιώσιμα προϊόντα. Η κατασκευή τους δεν παράγει υποπροϊόντα επιβλαβή για την υγεία ή τον πλανήτη, ενώ η κυτταρίνη, το κύριο συστατικό τους, προέρχεται από καλά διαχειριζόμενα δάση. Επιπλέον, η καλλιέργεια των δέντρων που απαιτούνται για την παραγωγή Lyocell δεν απαιτεί άρδευση ή φυτοφάρμακα. Το Tencel είναι απλά εμπορικό σήμα ενός τύπου Lyocell.

Οργανικό Βάμβακι

Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες, αφήνοντας το έδαφος, τον αέρα και το νερό απαλλαγμένα από μολύνσεις. Η παραγωγή του οργανικού βαμβακιού εκπέμπει περίπου 46% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με αυτή του συμβατικού. Απαιτείται επίσης λιγότερο νερό για να αναπτυχθεί αφού οι καλλιεργητές βιολογικού βαμβακιού συνήθως χρησιμοποιούν τη βροχή πολύ περισσότερο από την άρδευση.

EcoVero – Βιώσιμη Viscose

Το EcoVeroTM είναι βισκόζ που έχει παραχθεί με βιώσιμο τρόπο. Έχει παραχθεί με 50% χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και λιγότερο νερό από την απλή βισκόζη.

Bamboo

Tο μπαμπού είναι μια γρήγορη καλλιέργεια και έτσι θεωρείται ότι είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον Επιπλέον το μπαμπού παίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον διότι η ανάπτυξή του μειώνει τη ρύπανση, τα φυτά του μειώνουν έως και 35% διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παρέχουν περισσότερο οξυγόνο.

Ανακυκλωμένες Ίνες όπως polyester, μαλλί κ.α.

Είναι ακριβώς αυτό που λέει η περιγραφή, ανακυκλωμένες ίνες.